vrijdag 18 december 2009

Karakters

Stukken uit recensies:
- In all of the protagonists -- Everyfish -- qualities of good and bad, bravery and weakness coexist. And thus is each notably...human.
- Barry Humphries has a terrific cameo as a great white shark who's sworn off killing (Remember, fish are friends, not food!).
- Still, this is a moving father-and-son relationship, and one in which for once Disney does not automatically assume that father knows best. The script develops many characters of different types, with voices by actors including Willem Dafoe and Austin Pendleton.

In de recensies staat dat alle vissen in de film karaktereigenschappen hebben die erg lijken op de karaktereigenschappen van mensen. Op deze manier zijn de vissen erg menselijk gemaakt. Er is ook erg goed nagedacht over deze vele verschillende karakters. Zo hebben ze een witte haai als karaktereigenschap gegeven dat hij niets meer wil doden. Vissen zijn vrienden, geen voedsel! In een recensie wordt ook beschreven dat er een vader-zoon relatie is, maar dat het in dit geval niet betekent dat de vader altijd gelijk heeft. Zo bewijst Nemo dat hij veel meer kan dan Marlin in eerste instantie denkt.


Zelf opgemerkte aspecten:
Nemo
Nemo is een kleine clownvis met één foute vin. Hij is een vis die erg houdt van onderzoeken. Hij heeft veel lef en is meestal erg vrolijk. Verder is Nemo erg eigenwijs, zoals blijkt wanneer hij toch de zee in zwemt wanneer zijn vader het heeft verboden. Tot slot is Nemo erg behulpzaam, want hij helpt graag andere vissen.




Marlin
Marlin is de vader van Nemo en is dus ook een clownvis. Hij is erg angstig nadat hij zijn vrouw en zijn kinderen is verloren. Mede hierdoor is hij erg beschermend tegenover Nemo, want Nemo is namelijk zijn enige zoon. Marlin is ook pessimistisch. Dit blijkt wanneer hij tijdens zijn zoektocht naar Nemo telkens op wil geven.

Dory
Dory is een vis die Marlin wil helpen met zijn zoektocht naar Nemo. Dory lijdt alleen aan geheugenverlies, wat het helpen soms moeilijk maakt. Wanneer Dory Marlin wil helpen, wordt duidelijk dat ze heel behulpzaam is en erg optimistisch. Zij zorgt er iedere keer voor dat Marlin toch door gaat met zoeken. Verder is ze erg vrolijk en enthousiast.



Bruce
Bruce is een haai die geen vissen wilt eten. Alleen op het moment dat hij bloed ruikt, kan hij zichzelf moeilijk in de hand houden. Verder is hij meestal erg aardig voor andere vissen.




Nigel
Nigel is een pelikaan die erg behulpzaam is. Hij onderdrukt zijn drang om vissen te eten, zodat hij Marlin kan helpen met zijn zoektocht naar Nemo. Nigel is erg aardig voor de andere karakters uit de film.




Darla
Darla is het nichtje van de man die Nemo heeft gevangen. Zij is erg onvoorzichtig en druk. Zo heeft ze al een keer een vis vermoord door enorm te schudden met een zakje. Darla is ook erg agressief en hysterisch als het gaat om vissen.


Crush
Crush is een schildpad die Marlin helpt bij het vinden van zijn weg naar Nemo. Crush is een Australische schildpad en hij heeft echt het Australische accent. Mede hierdoor is zijn houding heel relaxt en cool. Hij maakt zich niet zo snel druk en gelooft dat alles wel goed komt.





Gill
Gill is een maanvis die ook in het aquarium zit waar Nemo in terecht is gekomen. Gill is een stoere vis, hij komt namelijk ook uit de zee. Hij is erg wijs, omdat hij veel heeft mee gemaakt en al redelijk oud is. Verder is hij wel erg teruggetrokken wanneer hij geen speciaal idee heeft.

2 opmerkingen:

  1. Vergelijk dezegeanimeerde vissen met de soorten uit de natuur en onderzoek hoe ze gedramatiseerd zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jony:
    Suzanne, ik geloof dat dit jouw onderdeel was? Zou jij dit nog willen aanpassen?

    BeantwoordenVerwijderen