maandag 28 december 2009

Makers, context, genre, vakken

Makers
Andrew Stanton regisseerde en werkte mee aan het script van Finding Nemo. Stanton was in 1998 al co-regisseur van de Disney/Pixar’s film ‘A Bug’s Life’ en schreef mee aan de vier vorige Disney/Pixar producties. (Disney/Pixar, 2003)
De co-regisseur van Finding Nemo is Lee Unkrich. Het verhaal en script is geschreven door Andrew Stanton, Bob Peterson en David Reynolds. De regisseurs van de fotografie zijn Sharon Calahan en Jeremy Lasky. De muziek is verzorgd door Thomas Newman en Finding Nemo is mogelijk gemaakt door Walt Disney Pictures en Pixar Animation Studios.
John Lasseter (de Vice President van Pixar) was uitvoerend producer van Finding Nemo.
De oorspronkelijke stemmen in de film zijn van Albert Brooks (Marlin), Ellen DeGeneres (Dory), Alexander Gould (Nemo), Willem Dafoe (Gill), Geoffrey Rush (Nigel), Allison Janney (Peach), Brad Garrett (Bloat), Barry Humphries (Bruce), Elizabeth Perkins (Coral), Austin Pendleton (Gurgle), Stephen Root (Bubbles), Vicki Lewis (Deb en Flo), Andrew Stanton (Crush), Barry Humphries (Bruce), Eric Bana (Anchor) en Bruce Spence (Chum). (Holden, 2003)

In de Nederlands gesproken versie van de film zijn de stemmen van onder andere Ron Brandsteder, Hennie Huisman, Beau van Erven Dorens, Albert Verlinde, Huub Stapel, Jeroen Sohier, Annick Boer en Jeroen van Koningsbrugge te horen. Deze versie werd geregisseerd door Arnold Gelderman. (Disney/Pixar, 2003)


Context
Finding Nemo is een ‘onderwater’ film, dus de film speelt zich onder water af. De film vertelt het avontuur van twee vissen: de veel te voorzichtige Marlin en zijn nieuwsgierige zoon Nemo. Ze wonen samen in het Great Barrier Reef. Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld. Het ligt in de Koraalzee, ten oosten van de staat Queensland en gelijk aan de noordoostkust van Australië. Van de Lady Elliotteilanden bij de kust van zuidelijk Queensland tot aan de Golf van Papoea ten zuiden van Papoea-Nieuw-Guinea, strekt het Great Barrier Reef zich uit over een lengte van meer dan tweeduizend kilometer. Een groot gedeelte van de film speelt zich dan ook in het Great Barrier Reef af. Tot Nemo gekidnapt wordt… Ondanks Marlin’s angst voor de wijde oceaan, begint hij aan een avontuurlijke tocht om Nemo terug te vinden. Uiteindelijk eindigt de film in Sydney (Australië), waar Nemo wordt gevonden.

De film speelt zich in de tegenwoordige tijd af. Dit is onder andere te zien aan de grapjes die in film voor komen, want deze zijn van deze tijd.


Genre
Het genre van de film is humor en avontuur. Het is een grappige, spetterende onderwater avonturenfilm.

Vakken binnen kunstzinnige oriëntatie
Eigenlijk kunnen alle vakken binnen de kunstzinnige oriëntatie bij de film Finding Nemo behandeld worden. Dit zijn:
- Muziek
- Drama
- Dans
- Beeldende vorming 2D (plat)
- Beeldende vorming 3D (ruimtelijk)

4 opmerkingen:

  1. Prima, ga je beeldmateriaal verzamelen van The Great Barrier Reef om te vergelijken in hoeverre de animatie is gebaseerd op de natuur; de vissen en koralen..?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat hebben we niet gedaan, maar zou opzich wel kunnen. Moeten we dat er nog bij zetten meiden of laten we het zo?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik weet niet.. We kunnen na de tentamenweek nog even kijken of we hier tijd voor hebben. Want op het moment zou ik even niet weten wanneer. Wat wil jij?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja ik ga proberen om afbeeldingen te verzamelen en dan te vergelijken met de film.

    BeantwoordenVerwijderen