zondag 27 december 2009

Verbanden met kunstgeschiedenis

Ruimte
- Ruimte doorsteken
Dit is een schilderij van Giovanni Paolo Pannini. Het is gemaakt in 1734 en heet Roman Capriccio. Er zijn verschillende ruimte doorstekende gebouwen geschilders, zoals het Colosseum. Het is mogelijk om door de gebouwen heen te kijken.


Nemo kijkt hier door een soort zeemasker. Nemo kan hierdoor heenkijken. Verder is er op de achtergrond een kraaiennest te zien. Dit is ook een ruimte doorstekend voorwerp, omdat er doorheen gekeken kan worden. Dit benadrukt dat Nemo ergens in zit.


- Lichtval
Dit is een schilderij van Johannes Vermeer. Het is gemaakt tussen 1632 en 1675 en heet Woman Holding a Balance. Bij dit schilderij komt er zonlicht via het raam naar binnen, waardoor de ruimte erg klein lijkt. Het lijkt alsof er niet meer ruimte is dan te zien is. Dit komt doordat het overige deel van de ruimte zo donker is.


De ruimte lijkt hier groter, doordat er licht in schijnt. Hierdoor is te zien dat de ruimte niet op houdt, maar dat het verder gaat dan te zien is.


- Overlapping
Dit is een schilderij van Pieter Aertse. Het is gemaakt in 1560 en heet De aanbidding der Koningen. Het schilderij is ruimtelijk doordat er verschillende mensen voor elkaar zitten. Zo is te zien dat er diepte in het schilderij is.


Hier is de overlapping erg duidelijk, omdat er veel koraal en vissen voor elkaar zitten. Zo is er diepte te zien in de afbeelding en lijkt het realistischer.


- Grootteverschil
Dit is een schilderij van Thomas Cole. Het is gemaakt in 1845 en heet Italian sunset.
Hier lijken de mensen extra nietig, doordat de natuur enorm groot is afgebeeld.


Het grootteverschil is hier duidelijk, doordat de vissen Marlin en Dory erg klein zijn vergeleken met de haaien. De haaien zijn ook niet ruimtevullend, waardoor de weergegeven ruimte extra groot lijkt.


Kleur
- Kleurnuances
Dit is een schilderij van Johannes Vermeer. Het is gemaakt tussen 1632 en 1675 en heet The Artist’s Studio. Hier zijn allemaal dezelfde soort kleuren gebruikt, namelijk allemaal bruintinten.

Hier zijn voornamelijk dezelfde soort kleuren te zien, namelijk allemaal blauwtinten. Dit benadrukt in dit geval de droevige stemming van Marlin.

- Warm-koud contrast
Dit is een schilderij van Johannes Vermeer. Het is gemaakt in 1658 en heet het Het melkmeisje. Bij dit schilderij zijn duidelijk warm-koud contrasten te zien, bijvoorbeeld rood en blauw. Rood is namelijk een warme kleur en blauw een koude kleur.

Hier valt Marlin met zijn oranje kleur compleet buiten de andere vissen. Dit omdat die vissen allemaal grauw van kleur zijn. Hierdoor wordt het gevoel versterkt dat Marlin er niet bij hoort en alleen is.

- Functie
Dit is een schilderij van Charles-François Daubigny. Het is gemaakt tussen 1846 en 1886 en heet Samenkomst van de Seine en de Oise. De functie van de kleur is hier, dat het rust uitstraalt. Het schilderij bestaat uit allemaal pasteltinten met dezelfde tinten.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Charles-Fran%C3%A7ois_Daubigny



Door alle vrolijke kleuren, lijkt de omgeving een stuk mooier en vrolijker. Het straalt het fijne en vredige gevoel van de film uit.


- Lichtval
Dit is een schilderij van Rembrandt. Het is gemaakt in 1642 en heet de Nachtwacht. Door het licht dat op het schilderij valt, worden er kleuren zichtbaar. Zonder het licht zijn er bijna geen kleuren te zien.
http://www.rijksmuseum.nl/aria/aria_assets/SK-C-5?lang=nl


Doordat het licht op de eitjes valt, valt de kleur extra op. Wanneer er geen licht op valt, is er namelijk ook geen kleur te zien.


Vorm
- Dezelfde vormen
Dit is een schilderij van Vincent van Gogh. Het is gemaakt in 1888 en heet De witte boomgaard. Het is een schilderij van een landschap waar alleen maar organische (natuurlijke) vormen zijn afgebeeld.
http://www.vangoghmuseum.nl/vgm/index.jsp?page=4532&collection=623&lang=nl


Ondanks dat het allemaal verschillende vormen zijn, zijn ze allemaal organisch (natuurlijk). Dit benadrukt dat het natuur is en het zorgt ervoor dat het realistisch is.


Textuur
- Textuur
Deze kop en schotel zijn gemaakt door Meret Oppenheim. Het is gemaakt in 1936 en heet Le Dejeuner en Fourrure. Bij deze kop en schotel is de structuur en het materiaal heel duidelijk zichtbaar.
http://neatorama.cachefly.net/images/2006-03/meret-oppenheim-fur-cup.jpg


Hier zijn de schubben van de vis erg goed te zien. Verder is de textuur van het litteken ook heel goed te zien. Dit zorgt ervoor dat het nog realistischer wordt.


Compositie
- Suggestie van beweging
Dit is een schilderij van Giacomo Balla. Het is gemaakt in 1912 en heet Hond aan de lijn. Alle lijnen zijn hier erg vaak afgebeeld, waardoor het idee wordt opgewekt dat het nog echt beweegt.
http://images.google.nl/imgres?imgurl=http://www.kunstbus.nl/afbeeldingen/Giacomo%2BBalla.jpg&imgrefurl=http://www.kunstbus.nl/kunst/giacomo%2Bballa.html&usg=__nWKfz9mP96eKn7e6QFnuvnKtkw4=&h=101&w=121&sz=4&hl=nl&start=7&um=1&tbnid=h-Y3wbT09uDzMM:&tbnh=74&tbnw=89&prev=/images%3Fq%3Dhond%2Baan%2Bde%2Blijn%2Bvan%2Bballa%26hl%3Dnl%26sa%3DN%26um%3D1


Het lijkt hier alsof het water en de motor van de boot bewegen. Dit laat zien dat de boot weggaat. Dit komt door de onscherpe en herhalende beelden. Je ziet hier meerdere afbeeldingen van één blad van de motor.


- Kader als uitsnede
Dit is een schilderij van Caspar David Friedrich. Het is gemaakt in 1818 en heet Kreidfelsen auf Rügen. Hier is het kader gemaakt door de natuur. Hierdoor is maar een stuk van de zee te zien en niet heel de zee.
http://kunststad.nl/kunstperioden/classicisme-romantiek-en-neostijlen/het-verlangen-is-belangrijker-dan-het-bezit/


De man is maar voor een deel te zien. Er valt een groot deel weg, door het kader eromheen. De man is erg groot afgebeeld waardoor hij bedreigend overkomt. Er wordt vanuit iemands ogen gekeken.


- Herhaling
Dit is een schilderij van Piet Mondriaan. Het is gemaakt in 1907 en heet Bomen langs het Gein.
Hier is de herhaling duidelijk zichtbaar bij de bomen op het land en in het water. De bomen zijn ook op dezelfde manier geschilderd. Ze hebben allemaal dezelfde soort vormen.

http://www.kunstbus.nl/kunst/piet+mondriaan.html


Hier zijn heel veel dezelfde vissen te zien, waardoor er een duidelijke herhaling is. De herhaling benadrukt dat het allemaal dezelfde vissen zijn, behalve Nemo.

1 opmerking:

  1. Volgende les deze vergelijkingen nog even een op een bespreken. Teveel om uit te typen nu. De opzet is prima! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen