zondag 10 januari 2010

Theorieles - kern les 1

Menselijker maken van de vissen
Theorie
Om de vissen meer menselijk te maken hebben de filmmakers een aantal dingen veranderd. Zo hebben de vissen in de film de ogen aan de voorkant van hun hoofd zitten in plaats van aan de zijkant, waar ze normaal zitten bij de meeste vissen. Aan de rest van het gezicht zijn ook een aantal zaken anders dan bij normale vissen, zo hebben ze een menselijke mond met tanden en een soort wenkbrauwen. De vissen hebben duidelijke gezichtsuitdrukkingen en je kunt aan de uitdrukking zien hoe de vis zich voelt, dit kan bij een normale vis absoluut niet. Het laatste aspect om de vis menselijker te maken zijn de ´handgebaren’. De vissen in de film gebruiken hun vinnen om gebaren mee te maken, net als mensen doen. Ze wijzen ergens heen, praten met gebaren en houden elkaar vast.

Les
In deze les wordt er gebruik gemaakt van de film ‘Bee Movie’. Deze is gekozen omdat hier ook duidelijk sprake is van het menselijker maken van niet-menselijke wezens, in dit geval bijen.


Laat het plaatje zien van een echte bij en die van de bij uit ‘Bee Movie’. Laat de leerlingen eerst goed naar de twee bijen kijken, vraag dat wat zij op kunnen noemen aan verschillen tussen de bijen. Stuur er op aan dat de komende aspecten naar voren komen;- De ogen- Wenkbrauwen- Handgebaren- Mond- Neus- Handen en voetenU legt uit dat hierdoor de bijen een menselijk aspect krijgen en dat ze daardoor leuker op ons overkomen.

Vervolgens laat u een aantal plaatjes zien van andere filmfiguren waarin dit ook het geval is. Als u deze plaatjes laat zien, vertel dan ook dat de gezichtsuitdrukkingen belangrijk zijn voor het bepalen van de sfeer van een moment.
Dit is botje, uit de kleine zeemeermin. Deze vis heeft duidelijk menselijke ogen, wenkbrauwen, mond en neus. Ook zie je op dit plaatje dat hij gebruik maakt van zijn vinnen als handen.


Dit zijn een aantal muizen uit de film 'Assepoester’. Ook hier zijn duidelijk de handgebaren, ogen, wenkbrauwen en mond te zien.


Dit is Robin Hood uit de gelijknamige film. Het is een vos met duidelijk menselijke trekken (handgebaren, ogen, bijt op lip en wenkbrauwen). Door zijn gezichtsuitdrukking krijgt het fragment een bepaalde sfeer. Hij denkt duidelijk na en kijkt gekweld.



Deze dieren uit de film ‘Madagascar’ hebben ook duidelijk menselijke trekken (ogen, wenkbrauwen en monden) en laten hier duidelijk een bepaalde sfeer zien. Ze zien er geschrokken uit.




1 opmerking:

  1. Prima opzet. Vooral voorbeeld met Bee Movie is helder zo. Leg er steeds realistische beelden naast. Kun je die ook uit de beeldcultuur halen? Denk aan klassieke stromingen en het Realisme.

    BeantwoordenVerwijderen