zondag 10 januari 2010

Theorieles - kern les 2

De sfeer die de landschappen en kleuren weergeven
Theorie
De kleuren in een film hebben grote invloed op de sfeer die de film overbrengt. Is alles één kleur, dan is de sfeer vaak somber. Zijn er daarentegen veel kleuren gebruikt, lijkt het al een stuk vrolijker. Dit zie je in ‘Finding Nemo’ erg goed naar voren komen. In de eerste les zal het uitgelegd worden aan de hand van stukken uit de kunstgeschiedenis en een aantal fragmenten uit andere films.

Les
Aan de hand van een aantal afbeeldingen legt u uit wat er te zien is en hoe dit bijdraagt aan de sfeer van het fragment.

In dit schilderij zijn er veel kleuren en verschillende vormen gebruikt. Hierdoor lijkt het veel drukker en roept het een prettige sfeer op. De mensen zitten over elkaar waardoor er meer diepte ontstaat.

Pieter Aertse, 1560, De aanbidding der Koningen.

In dit schilderij is voornamelijk gebruik gemaakt van één kleurtint, namelijk de bruin tinten. Hierdoor wordt er een neutrale sfeer opgeroepen, niet vrolijk en ook niet somber, het zit er een beetje tussen in.

Johannes Vermeer, 1632-1675, The Artist’s Studio.

In dit fragment uit de film ‘Surf’s Up’ is er gebruik gemaakt van verschillende kleuren in rustgevende tinten. Alles is rustig (het water, de wolken) en het straalt dan ook een rustige sfeer uit.

Surf’s Up, 2007.


2 opmerkingen:

  1. Bij 'De aanbidding der Koningen' wil je kleur behandelen (rood komt naar voren en blauw neigt naar achteren) maar je beschrijft overlapping. Het gaat nu over ruimtesuggestie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kies sprekender voorbeelden, dus bijvoorbeeld een tafereel van een oorlog of een van een zomerdag waarbij de kleuren/sferen echt duidelijk verschillen en duidelijk zijn kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen