dinsdag 9 februari 2010

Karakters

Stukken uit recensies
- In all of the protagonists -- Everyfish -- qualities of good and bad, bravery and weakness coexist. And thus is each notably...human.
- Barry Humphries has a terrific cameo as a great white shark who's sworn off killing (Remember, fish are friends, not food!).
- Still, this is a moving father-and-son relationship, and one in which for once Disney does not automatically assume that father knows best. The script develops many characters of different types, with voices by actors including Willem Dafoe and Austin Pendleton.

In de recensies staat dat alle vissen in de film karaktereigenschappen hebben die erg lijken op de karaktereigenschappen van mensen. Op deze manier zijn de vissen erg menselijk gemaakt. Er is ook erg goed nagedacht over deze vele verschillende karakters. Zo hebben ze een witte haai als karaktereigenschap gegeven dat hij niets meer wil doden. Vissen zijn vrienden, geen voedsel! In een recensie wordt ook beschreven dat er een vader-zoon relatie is, maar dat het in dit geval niet betekent dat de vader altijd gelijk heeft. Zo bewijst Nemo dat hij veel meer kan dan Marlin in eerste instantie denkt.

Zelf opgemerkte aspecten
Nemo
Nemo is een kleine clownvis met één foute vin. Hij is een vis die erg houdt van onderzoeken. Hij heeft veel lef en is meestal erg vrolijk. Verder is Nemo erg eigenwijs, zoals blijkt wanneer hij toch de zee in zwemt wanneer zijn vader het heeft verboden. Tot slot is Nemo erg behulpzaam, want hij helpt graag andere vissen.

Wanneer Nemo wordt vergeleken met de echte vis, is te zien dat Nemo veel feller oranje is. Verder zijn de ogen van de echte vis helemaal zwart en Nemo heeft witte ogen met pupillen en een oranje iris. Daarnaast zitten de ogen van Nemo voorop zijn hoofd en bij de echte vis zitten de ogen aan de zijkant. Bij Nemo hebben de makers ook wenkbrauwen gemaakt. Dit hebben ze gedaan door een plooi te maken in de huid boven de ogen.



Marlin
Marlin is de vader van Nemo en is dus ook een clownvis. Hij is erg angstig nadat hij zijn vrouw en zijn kinderen is verloren. Mede hierdoor is hij erg beschermend tegenover Nemo, want Nemo is namelijk zijn enige zoon. Marlin is ook pessimistisch. Dit blijkt wanneer hij tijdens zijn zoektocht naar Nemo telkens op wil geven.

Bij Marlin en de echte vis zijn de verschillen hetzelfde als tussen Nemo en de echte vis.



Dory
Dory is een vis die Marlin wil helpen met zijn zoektocht naar Nemo. Dory lijdt alleen aan geheugenverlies, wat het helpen soms moeilijk maakt. Wanneer Dory Marlin wil helpen, wordt duidelijk dat ze heel behulpzaam is en erg optimistisch. Zij zorgt er iedere keer voor dat Marlin toch door gaat met zoeken. Verder is ze erg vrolijk en enthousiast.

Dory is een regeltang. Als Dory wordt vergeleken met de regeltang, is te zien dat Dory een stuk ronder is dan de echte vis. Dory’s ogen zitten ook een stuk verder naar voren en ze heeft net als Marlin en Nemo wenkbrauwen. Dory’s ogen zijn ook wit met een pupil en een rose iris, terwijl de echte vis enkel zwarte ogen heeft. Dory heeft ook een veel grotere mond dan de echte vis.



Bruce
Bruce is een haai die geen vissen wilt eten. Alleen op het moment dat hij bloed ruikt, kan hij zichzelf moeilijk in de hand houden. Verder is hij meestal erg aardig voor andere vissen.

Als Bruce wordt vergeleken met een echte haai, valt als eerste op dat de vorm van zijn kop anders is. De neus (en daardoor heel zijn hoofd) staan een stuk hoger dan bij een gewone haai. Daarnaast hebben de makers bij Bruce het eind van elke vin een stuk donkerder gemaakt, waardoor ze nog puntiger lijken. Verder staan de ogen van Bruce aan de voorkant van zijn kop, terwijl ze bij de echte haai aan de zijkant staan. Zijn ogen zijn ook wit met een zwarte pupil, terwijl ze bij de echte haai zwart zijn. De neusgaten van Bruce zitten ook aan de voorkant van zijn hoofd in plaats van de zijkant. Tot slot heeft Bruce een grotere mond en ook wenkbrauwen.



Nigel
Nigel is een pelikaan die erg behulpzaam is. Hij onderdrukt zijn drang om vissen te eten, zodat hij Marlin kan helpen met zijn zoektocht naar Nemo. Nigel is erg aardig voor de andere karakters uit de film.

Nigel lijkt redelijk op de echte pelikaan. Nigel heeft alleen wel grotere witte ogen met een pupil en de echte pelikaan heeft helemaal rode ogen. Daarnaast zitten de ogen van Nigel aan de voorkant van zijn kop en bij de echte pelikaan aan de zijkant. Tot slot heeft Nigel wenkbrauwen gekregen.



Darla
Darla is het nichtje van de man die Nemo heeft gevangen. Zij is erg onvoorzichtig en druk. Zo heeft ze al een keer een vis vermoord door enorm te schudden met een zakje. Darla is ook erg agressief en hysterisch als het gaat om vissen.

Wanneer Darla wordt vergeleken met echte mensen, valt op dat ze een enorme mond heeft. Hierdoor valt de beugel extra op en lijkt deze extra eng. Verder heeft Darla een heel rond hoofd en heel grote ogen. Haar ogen zijn veel groter dan bij de meeste mensen.


Crush
Crush is een schildpad die Marlin helpt bij het vinden van zijn weg naar Nemo. Crush is een Australische schildpad en hij heeft echt het Australische accent. Mede hierdoor is zijn houding heel relaxt en cool. Hij maakt zich niet zo snel druk en gelooft dat alles wel goed komt.

Crush lijkt best veel op een normale schildpad. Alleen heeft Crush minder schubben/vlekken op zijn hoofd en vinnen. Crushs ogen zitten ook op de voorkant van zijn hoofd in plaats van aan de zijkant. Daarnaast heeft Crush wenkbrauwen. De vinnen van Crush zijn ook op een bepaalde manier gebogen, waardoor ze beter als armen gebruikt kunnen worden.





Gill
Gill is een maanvis die ook in het aquarium zit waar Nemo in terecht is gekomen. Gill is een stoere vis, hij komt namelijk ook uit de zee. Hij is erg wijs, omdat hij veel heeft mee gemaakt en al redelijk oud is. Verder is hij wel erg teruggetrokken wanneer hij geen speciaal idee heeft.

Gill heeft scherpere kleuren dan een echte maanvis. Hij heeft ook bredere strepen dan een echte maanvis. Gill heeft een duidelijke neus en mond gekregen. Bij een echte vis loopt dit geleidelijk in elkaar over, maar bij Gill niet. Daarnaast zitten zijn ogen aan de voorkant van zijn hoofd en zijn de ogen wit met zwarte pupillen, terwijl ze bij de echte maanvis rood met zwarte pupillen zijn. Tot slot heeft Gill wenkbrauwen gekregen.



4 opmerkingen:

  1. Goed onderzoek naar de dramatisering van de verschillende soorten zeedieren! Iets preciezer nog: de echte haai is een blacktip en de maanvis is een bepaald soort bannerfish.. ;-) Verder prima!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dory's soort heet in het Nederlands doktersvis

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gill is eigenlijk heniochus acuminatus en geen maanvis(de foto is een zoetwatervis en leeft niet in zee) ��

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gill is geen heniochus. Lijkt er wel erg veel op maar dit is een zanclus cornutus. Deze heb ik hier zwemmen dus mocht er nog een foto nodig zijn dan kun je die krijgen

    BeantwoordenVerwijderen