donderdag 24 december 2009

Belichting

Zelf opgemerkte aspecten:
De makers van de film hebben goed rekening gehouden met het licht, omdat het licht in de oceaan anders is dan op het land. Er zijn eerst goede studies gedaan naar het licht in de oceaan en daarna hebben de makers dit in de film terug laten komen.

Het meeste licht komt van de zon die overdag in het water schijnt. De zon verlicht bijna de hele oceaan. Dit licht moest wel terugkomen in de film, omdat het anders veel te donker is.

Op deze foto is te zien hoe de lichtstralen overdag in het water schijnen en hoeveel er wordt verlicht.



Op deze foto is te zien hoe het eruit ziet als de lichtstralen de bodem van de oceaan hebben bereikt. Net zoals in het echt, bewegen de lichtstralen ook op de bodem.


In de film heeft het licht vaak als doel om iets te verlichten wat zonder zonlicht niet zichtbaar is.

In deze scène kijken Marlin en Coralee naar hun kinderen. Zonder het zonlicht en de kier in de grot, waren de eitjes niet te zien.



Ook hier heeft het zonlicht het doel om iets te laten zien. Doordat de zonnestralen schijnen door het raam, wordt duidelijk waar Nemo terecht is gekomen.


In donkere grotten kan het licht van de zon niet komen. De makers van de film hebben er daarom voor gekozen om het licht van iets anders te laten komen.

In deze scène wordt een donkere grot verlicht door een rare en zeldzame vis. Er is maar een klein lampje aanwezig waardoor er steeds maar een klein deel van de grot wordt verlicht. Dit geeft een spannend effect, omdat de kijker niet precies ziet wat er allemaal gebeurt. Af en toe wordt er een deel verlicht waardoor er schrikeffecten ontstaan.



Soms zijn er ook overbelichte momenten in de film. De kijkers schrikken hierdoor en er is even niet te zien wat er gebeurt. De personages zijn kort in de war.

Hier wordt Marlin verblind door de cameraflits. Een kort moment is er niet te zien wat er gebeurt en Marlin heeft niet de tijd om Nemo te redden. De kijkers zijn net zo verward als Marlin, omdat er een paar seconden vanuit de ogen van Marlin gekeken wordt.



In deze scène zijn net de bommen onder water ontploft. Het beeld is voor een paar seconden overbelicht waardoor de kijker schrikt en even niet weet wat er gebeurt. Deze overbelichting versterkt de enorme explosie.


’s Nachts is er geen verlichting van de zon en daarom zijn er een paar andere manieren bedacht om toch te laten zien wat er gebeurt.

Hier is het maanlicht gebruikt om de staart van de walvis zichtbaar te maken. Zonder dit licht was er niets te zien. Net zoals in het echt weerspiegelt het licht van de maan op het water.


Dit is het aquarium waar Nemo in gevangen zit. Overdag is er licht van de kamer en ’s nachts is er licht van een rood licht in het aquarium. Er is wel duidelijk te zien dat het nacht is doordat er donkere kleuren te zien zijn.

De hoeveelheid verlichting heeft een doel in de film. Bij vrolijke gebeurtenissen is er veel licht te zien en bij spannende gebeurtenissen is er weinig licht.

Dit is het huis van Bruce. Er is weinig belichting en dat geeft extra kracht aan de spannende situatie. Doordat er weinig belichting is, is alles donker waardoor het nog enger lijkt.

Dit is de woonomgeving van Nemo en zijn ouders. Er is veel belichting en dat geeft extra kracht aan de vrolijke en vredige situatie. Door het vele licht zijn er veel felle kleuren zichtbaar waardoor het nog mooier lijkt.

3 opmerkingen:

  1. Ik vind de samenwerking tot nu toe goed gaan. Wanneer iets anders loopt dan verwacht lossen we dat samen goed op. Aangezien we de rest al hebben besproken via de mail, reageer ik nu voornamelijk op de theorieles. Ik vind de theorieles er erg goed uit zien! Er zitten goede duidelijke plaatjes bij. Bij de kleine zeemeermin is inderdaad ook goed te zien dat de lichtstralen zo op de bodem schijnen. Deze vind ik goed gevonden. Verder weten we ondertussen dat er nog wat bij moet, namelijk de cameravoering. In deze film wordt erg veel met de cameravoering gewerkt door om ervoor te zorgen dat iets groter of kleiner lijkt. Dit is dus een belangrijk punt om te verwerken in de verbetering.

    Liefs Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Knappe uiteenzetting van BOM-voorbeelden!!! Behalve 'grootteverschil' kan ik me goed in jullie voorbeelden vinden. Beste serie die ik tot nu toe op de Pabo ben tegengekomen.. ;-) super!

    BeantwoordenVerwijderen