donderdag 24 december 2009

Kostuums

Stukken uit recensies:
- Facial expressions match vocal inflections with a precision that lends even the minor characters an almost surreal clarity.

In de recensie staat dat de gezichtsuitdrukkingen precies overeenkomen met de stemmen waardoor er te zien is of iemand de waarheid spreekt of niet.

Zelf opgemerkte aspecten:
De personages in de film zijn allemaal zeedieren. Om emoties over te brengen of om gevoelens en bewegingen te versterken, hebben de makers ervoor gekozen om menselijke aspecten aan de zeedieren te geven.

Een opvallend aspect is, dat de ogen van de zeedieren aan de voorkant zitten. Normaal zitten de ogen van vissen aan de zijkant van hun kop, omdat het prooidieren zijn. Met deze ogen knipperen ze ook, net als mensen. Dit is nog een aspect waardoor de vissen menselijker worden.

Hier is duidelijk te zien dat de ogen aan de voorkant van Nemo’s kop zitten. Zo lijkt Nemo menselijker.



Iets anders wat erg opvalt is, dat de vinnen van de vissen handen voorstellen. De vissen gebruiken hun vinnen om iets vast te pakken of om iets aan te wijzen. Net zoals mensen hun handen gebruiken, gebruiken de vissen hun vinnen tijdens het praten om iets duidelijker te maken. Het wordt dus ook gebruikt als gebarentaal.

In deze scène hebben Marlin en Coralee elkaars ‘handen’ vast.



Een ander menselijk aspect is de mond. De vissen hebben allemaal een menselijke mond met dezelfde tanden als mensen. Bovendien kunnen ze ook nog eens praten met die mond.

Op deze foto is de menselijke mond van Marlin te zien.



Om emoties over te brengen, hebben de makers ervoor gekozen om het gezicht te plooien waardoor je duidelijk ziet hoe de vissen zich voelen. Omdat vissen geen wenkbrauwen hebben, is de huid op het voorhoofd geplooid waardoor er toch een soort wenkbrauwen ontstaan. Verder is ook aan de ogen te zien hoe de vissen zich voelen. De ogen behouden niet hun vaste vorm, maar veranderen steeds van vorm waardoor er een duidelijke gezichtsuitdrukking te zien is. Daarbij vervormen de oogleden ook steeds.

Op deze foto is door de plooien in de huid en de vorm van de ogen te zien hoe Marlin en Nemo zich voelen.



De emoties worden ook overgebracht door de beweging van het lichaam. Als de vissen vrolijk zijn, zwemmen ze erg snel. Als ze verdrietig zijn, bewegen ze langzaam door het water. Daarnaast wordt een gebeurtenis benadrukt door overdreven lichaamsbewegingen en vervormingen van het gezicht.

Op deze foto’s wordt door de overdreven lichaamsbewegingen en de vervormingen van het gezicht benadrukt wat Dory aan het doen is. Zonder geluid is al duidelijk wat ze aan het doen is. Daarbij zie je ook Marlin zich voelt door zijn lichaamsbewegingen en zijn gezicht.







Op de volgende foto’s is te zien hoe Marlin zich voelt. Als hij verdrietig is, hangt alles naar beneden. Als hij vrolijk is, staat alles rechtop.



Verder hebben de makers ook rekening gehouden met details. Zo zijn er bijvoorbeeld duidelijk schubben of littekens te zien.

Op deze foto is de textuur van de huid van Gill duidelijk te zien. Dit zorgt ervoor dat Gill echter en menselijker wordt.

2 opmerkingen:

  1. Prima onderzoek! :-)
    Zou er ook nog een voorbeeld van de macho-haaien bij doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Top meiden! Ik vind het er erg goed en leuk uit zien!

    BeantwoordenVerwijderen